Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Objavili sme Poloniny

Objavili sme Poloniny

Keď sme začiatkom školského roka rozprávali s deviatakmi o obľúbených prázdninových destináciách na Slovensku, len jeden spomenul, že navštívil región v najvýchodnejšom kúte Slovenska – Poloniny. Ostatní spolužiaci poznali toto miesto aspoň z hodín geografie. Aj keď ide o menej známy kút našej krajiny, na jeho kráse a atraktivite to vôbec neuberá. Práve naopak. Na jeho území sa rozprestierajú Karpatské bukové pralesy, ktoré boli v roku 2007 zaradené medzi 166 lokalít svetového prírodného dedičstva UNESCO. Výnimočné sú tým, že vytvárajú reťaz „ostrovov“ pôvodného prírodného lesa, ktorý tu rástol tisícky rokov. Okrem nádhernej prírody je tento región známy miestnymi zvykmi a tradíciami. Mnoho domácich sa venuje tradičným remeslám.

Naši deviataci sa oboznámili s prírodnými krásami, ale aj folklórom a remeslami tohto regiónu prostredníctvom zážitkového učenia na hodinách anglického jazyka. Počas celého školského roka prekladali texty na webovej stránke objavtepoloniny.sk do anglického jazyka, aby tak zviditeľnili región aj  pre zahraničných návštevníkov. Záverečnou aktivitou našich deviatakov bola exkurzia na miesta, o ktorých sa pri svojej dobrovoľníckej činnosti dozvedeli a zažili na vlastnej koži to, čo tento región svojim návštevníkom ponúka.

Dňa 22.júna 2021 sme sa vydali na zážitkový deň do Národného parku Poloniny. Keďže cesta vedie popri vodárenskej nádrži Starina, nenechali sme si ujsť lákavý pohľad na ňu z drevenej vyhliadky nad cestou. Pohľad na vodnú plochu obklopenú vznešenými horami bol očarujúci. Našou sprievodkyňou počas dopoludňajšieho programu bola pani Iveta Buraľová zo Správy Národného parku Poloniny, ktorá nám pútavo porozprávala o výstavbe Stariny, vodnom ekosystéme a mnohých prírodných zaujímavostiach Národného parku. Pre žiakov mala pripravený kvíz, ktorý ako pozorní poslucháči zvládli na výbornú. Občerstvení vodou zo studničky sme sa presunuli na okraj obce Runina, odkiaľ sme sa vydali krásnymi zakvitnutými lúkami a lesom na vychádzku k Trom studničkám. Pani Ivetka mala pre žiakov pripravené rôzne úlohy a ukážky nálezov z lesa. Naši deviataci zvládli ľavou zadnou aj záverečnú úlohu lesných pátračov, počas ktorej hľadali na základe indícii listu a plodu stromu ten správny. Bez problémov identifikovali buk, brezu a iné listnaté stromy v záverečnej etape vychádzky. Na ceste späť sme si ešte raz vychutnali pohľad na kvetmi obsypanú lúku a magické kopce a presunuli sa do dedinky Topoľa, k remeselníkovi Jarovi, u ktorého sme strávili pohodové popoludnie.

Najprv sme sa posilnili chutným domácim kotlíkovým guľášom s čerstvo upečeným domácim chlebom z hlinenej pece pána domáceho. Takto posilnení sme sa pustili do prípravy a pečenia toho vlastného. Aby sa chlieb mohol upiecť, treba najprv zrno vymlátiť,  múku namlieť, cesto pripraviť a potom do pece naložiť 🙂 Naši šikovní mladí ľudia sa toho zhostili ako sa patrí. Dievčatá ošúpali uvarené zemiaky, zamiesili múku, ktorú chlapci namleli na 150-ročnom žarnove, pridali všetky potrebné prísady  a miesili až pokiaľ im sily stačili 🙂

Do pece sa okrem chleba dá naložiť aj keramika na výpal. Najprv sme si užili zábavu a relax pri hraní sa s mazľavou topoľanskou hlinou a obdivovali, ako ľahko sa na hrnčiarskom kruhu menila pod Jarovými rukami na krásne krčiažky.

Kým cesto podkyslo, dozvedeli sme sa ako sa robí slamená strecha, viažu stohy slamy a používajú cepy. Naši chlapci sa predbiehali, kto si ich skôr pri mlátení slamy vyskúša 🙂

Zašli sme tiež do miestneho dreveného grécko-katolíckeho kostolíka, v ktorom nám pani Danka porozprávala o jeho histórii a architektúre. Dozvedeli sme sa, že drevené kostolíky severovýchodného Slovenska sú naozaj jedinečné. Všetok použitý materiál pri ich výstavbe musel byť z dreva a nesmel sa použiť žiaden klinec. Chrám v Topoli patrí medzi tie, ktoré sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Dozvedeli sme sa, že nevyhnutnou súčasťou drevených chrámov je ikonostas (drevená stena s ikonami deliaca oltár od ostatnej časti objektu), ktorý predstavuje výtvarné, ale aj funkčné jadro sakrálneho objektu. Už vieme, že ikona je evanjelium v obrazoch a preto sa píše. O tom ako taká ikona vzniká nám porozprávala pani Danka osobne, keďže sama ikony píše. Duchovne posilnení sme sa vrátili k pánovi Jarovi. Cesto v koryte už poriadne vykyslo a čakalo nachystané v ošátke, pripravené na pečenie v hlinenej peci. Hneď ako tam Jaro chlieb vložil, zacítili sme nádhernú vôňu chleba, na ktorom sme si o pár minút pochutnali spolu s domácim ovčím syrom a bryndzou. Čo sme si upiekli, sme si aj zjedli. Sedelo a debatilo sa nám príjemne, keby sme sa nemuseli vrátiť do Košíc, túto pohodu by sme si určite ešte dlho vychutnávali. Cestou sme sa rozprávali o zážitkoch a dobrodružstve, ktoré sme počas tohto dňa zažili.

Keď sme sa podvečer vrátili domov, boli sme bohatší o poznanie, že kultúru treba poznať a zachovávať, aby sa dedila po generácie. No a prírodu tiež, pretože je zdrojom životnej energie.

Za bohatý program ďakujeme OZ Take naše, ktoré realizuje projekt Objavte Poloniny, ktorého súčasťou boli žiaci 9.B.

Fotografie z nášho zážitkového dňa nájdete v galérii.

Ak sme Vás inšpirovali a máte chuť zažiť úžasný deň v Poloninách aj vy, vyberte sa tam v lete rovno na celý víkend. Žiaci 9.B Vám to jednoznačne odporúčajú 🙂

Objavte Poloniny

Mgr. D.Lopatníková