Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Medzinárodné stretnutie Erasmus+ v Košiciach

Medzinárodné stretnutie Erasmus+ v Košiciach

V dňoch 19.-21.10.2021 hostila naša škola koordinátorov z partnerských škôl projektu Erasmus+ pod názvom „Quijoti proti veterným mlynom: mládež snívajúca o novej Európe“. Stretnutia sa zúčastnili dve učiteľky z francúzskej školy Lycée Paul Langevin z La Seyne-Sur-Mer, Ma Jesús Sordo Sánchez a Nelly Marku Germoni. Zo Španielska pricestovali Mercedes Pavía Laguna a Beatriz Villarez Alonso, učiteľky partnerskej školy Colegio Inmaculado Corazón de María, z mesta Logroño.

Zahraničných hostí v priestoroch ZŠ Staničná privítala riaditeľka školy, PaedDr. Eva Pillárová, ktorá im predstavila školu a jej zameranie. Žiaci zapojení do oboch aktuálnych projektov Erasmus+ (Jakub Broniš, Zoe Kušníriková, Romana Rašiová zo 7.A , Laura Vargová z 9.B a Tatiana Kullová z 9.D) predstavili našim hosťom Košický región, mesto Košice, našu školu a jej aktivity. Na záver svojej prezentácie ich naučili niekoľko užitočných fráz a výrazov v slovenčine 🙂

Súčasťou aktivít programu prvého dňa bola prehliadka školy, stretnutie s učiteľmi a účastníkmi dlhodobých mobilít z radov žiakov. Cieľom stretnutia v Košiciach bola koordinácia aktivít v poslednom období realizácie projektu – online diskusie, príprava dlhodobých mobilít žiakov v partnerských školách v mesiacoch január-marec 2022, hosťovanie francúzskych a španielskych študentov v našej škole v druhom polroku školského roka a príprava programu záverečného stretnutia, ktoré sa bude konať v mesiaci jún vo Francúzsku.

Naši hostia navštívili počas svojho pobytu na Slovensku centrum mesta Košice, kaštieľ Betliar a mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí. V skanzene v meste Humenné si prezreli expozíciu ľudovej architektúry a bývania a v neďalekej Snine spoznali kroje severovýchodného Slovenska v miestnej dielničke, kde ich šijú. Na záver pobytu v tejto časti Slovenska si vychutnali pohľad na vodnú nádrž Starina, obklopenú stromami v jesenných farbách.

Veríme, že tak ako boli Slovenskom, jeho krásami a pohostinnosťou nadšení pedagógovia našich partnerských škôl, budú s pobytom v našej krajine spokojní aj francúzski a španielski študenti, ktorí sa zúčastnia dlhodobých mobilít v našej škole v druhom polroku. Prajeme im nezabudnuteľné zážitky a cenné životné skúsenosti.

Mgr. D.Lopatníková

koordinátorka projektu Erasmus+