Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Literárno-dejepisná exkurzia našich siedmakov v srdci Spiša

Literárno-dejepisná exkurzia našich siedmakov v srdci Spiša

Dňa 3. 10. 2024 sa naši siedmaci už tradične mohli oboznámiť  so životom velikánov našej literatúry a histórie a navštíviť miesta, kde títo velikáni študovali, prednášali, pôsobili, ale aj vládli.

V rámci exkurzie  si dnes naši žiaci  prezreli priestory Lyceálnej knižnice, ktorá   je najstaršou školskou knižnicou v strednej Európe a tiež miestom, kde sa formovali osobnosti ako Pavol Országh Hviezdoslav či Samo Chalúpka. Bolo veľkým zážitkom prechádzať miestnosťami, kde študovali tieto osobnosti našej minulosti a mať pred sebou knižnicu, ktorá obsahuje viac ako 150 000 kníh, z ktorých väčšina sú rukopisy nesmiernej hodnoty!

Samotné mesto Kežmarok dýcha históriou. Tá nás sprevádzala pri prehliadke dreveného artikulárneho evanjelického kostola zasväteného Najsvätejšej Trojici, ktorý od roku 2008 patrí do svetového dedičstva UNESCO, ako aj novším evanjelickým kostolom, kde sú od roku 1907 uložené pozostatky Imricha Tököli, jedného z vodcov protihabsburských povstaní.
Taktiež sme mali možnosť nahliadnuť do nádvoria Kežmarského hradu, kde sme si vypočuli prastarú legendu o kľúčiarke, ktorá po chodbách hradu straší až do dnešných dní či o hradnej pani Beate, ktorá doplatila na svoju lásku k Tatrám stratou slobody uväznená v hradnej veži.

Tešíme sa, že sme mali možnosť opäť opustiť školské lavice a vycestovať za našou krásnou históriou priamo tam, kde sa odohrávala.

Mgr. Eva Sabolová a Mgr. Ľudmila Bayerová