Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Exkurzno-poznávací zájazd Paríž

Exkurzno-poznávací zájazd Paríž

11.10.2024 – 15.10.2024

Paríž je perla na Seine, mesto umelcov, mekka módy či mesto zamilovaných, rovnako ako strážcom veľkých pokladov umenia a miestom, na ktorom došlo k významným historickým udalostiam. Podmanivé hlavné mesto Francúzska,  ležiace na brehoch rieky Seiny. Je cestovateľským snom mnohých a samozrejme aj naším. Navštíviť Paríž a odhaliť tajomstvá najväčších kultúrnych pamiatok sa nám podarilo 11. októbra – 15. októbra.

      Ráno sme vystúpili z autobusu na Námestí Trocadéro, odkiaľ bol nádherný výhľad na Eiffelovu vežu. Urobili sme si niekoľko fotografií a naša sprievodkyňa, ktorá nás sprevádzala celý deň, s nami prešla cez most nad Seinou, na ktorom sme sa odfotili s olympijskými kruhmi a už sme stáli pod dominantou Paríža,  Eiffelovou vežou. Pohľad z výšky bol fascinujúci. Počasie nám umožnilo vidieť malú sochu Slobody, Katedrálu Notre-Dame, Louvre, Invalidovňu, Place de la Concorde a iné.  Prešli sme niekoľkými uličkami a zastavili sme sa pri Víťaznom oblúku, ktorý dal postaviť Napoelon Bonaparte na znak svojej sily a víťazstva vo všetkých vojnách, ktoré vyhral. Naša cesta pokračovala po slávnom parížskom bulvári Champs-Élysées na Námestie Svornosti, kde sme obdivovali známy obelisk z Luxoru. Po prechádzke  Tuilerijskými záhradami sme sa dostali na ľavý breh Seiny k Múzeu d´Orsay, ktoré nahradilo starú železničnú stanicu. Je to miesto maliarov imeresionizmu. Obdivovali sme tu práce Moneta, Maneta, Renoira, Degasa, Van Gogha či Cézanna. Po výbornej večeri, ktorá bola ukončená sladkým koláčikom,  sme nastúpili do autobusu a hurá oddychovať na ubytovňu.

     Druhý deň po raňajkách  v dopoludňajších hodinách sme sa prešli po Versailleskom nádvorí a vstúpili do samotného zámku. Obdivovali sme zručnosti majstrov rôznych remesiel v zámockej kaplnke, kráľovských komnatách, zrkadlovej sieni, ktorá je 79 m dlhá a jej klenba, tak ako v ostatných miestnostiach je zdobená bohatou maliarskou kresbou. Z okien zámku sme sa kochali nádherou Versailleských záhrad. Autobusom sme sa presunuli do Louvru s jeho známymi pyramídami. Bočným schodiskom sme sa dostali pod pyramídy Louvru a začali sme s prehliadkou obrazárne, zaujala nás maľba Leonarda da Vinci – Mona Lisa,  korunovačné klenoty,  Napoleonove  apartmány … . Poslednou zastávkou bola Bazilika Sacré-Cœur – Bazilika Najsvätejšieho srdca Ježišovho, ktorý sa nachádza na vyvýšenine Montmartre.

    Po drobných nákupoch pod Bazilikou sme sa už tešili na večeru, aby čo najskôr sme nastúpili na loď a plavbou po Seine videli nočný Paríž aj s blikajúcou Eiffelovkou.  Unavení,  ale plní dojmov sme zaspali.

      Pred nami bol posledný deň, ktorý sme strávili v rozprávkovom zábavnom parku Disneyland.

Výlet sa skončil a nás už čakala iba cesta domov s krásnymi spomienkami.

Za tento krásny poznávací zájazd sa chceme poďakovať  pani riaditeľke PaedDr. Pillárovej, ktorá nás všetkými pamiatkami sprevádzala nie len v slovenskom jazyku ale aj v jazyku francúzskom.                      

 p.učiteľka Ing. Jana Jakešová, PaedDr. Feckaninová a žiaci 7. – 9. ročníka