Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Exkurzia v Budapešti

Exkurzia v Budapešti

Žiaci mali možnosť zažiť neopakovateľnú atmosféru tropického pásma, vidieť na vlastné oči exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí a zblízka pozorovať pestrofarebný podmorský svet v Oceanáriu a Tropicariu v Budapešti a odniesli si so sebou nezabudnuteľný zážitok.

Hlavnou atrakciou podmorského sveta Tropikárium je 1,6 mil. litrové žraločie akvárium s 11 metrov dlhým vyhliadkovým tunelom. Steny akvária sú zhotovené zo špeciálneho 16 cm hrubého nerozbitného panoramatického skla. Návštevníci tak môžu bez obáv obdivovať až dvojmetrových tigrích či hnedých žralokov z Floridy, ktoré patria medzi 10 najnebezpečnejších druhov žralokov.

Ďalšou mimoriadnou atrakciou je prales, v ktorom je imitovaná skutočná tropická klíma. Medzi obrovskými porastmi sa náhle zotmie, blýska sa a hrmí a na aligátorov začne počas 2 minút padať vlažný tropický dážď. Počas dažďa všetci obyvatelia pralesa náhle ožijú. V Tropicariu žiaci videli tropické a oceánske živočíchy, exotické vtáctvo, najmenšie opice sveta (15 – 20 cm, tzv. hodvábne opice ), aligátory, žraloky, hady, jaštery, pavúky a pod.

Živočíchy a tropické rastliny v sladkovodných akváriách pochádzajú z Afriky, Južnej Ameriky a Ázie. Živočíchy a rastliny v morských (slaných) akváriách pochádzajú z Indického oceánu, z Karibského a Červeného mora. Väčšina rôznofarebných rýb rozličných tvarov pochádza z koralových útesov.

Návštevou Tropicaria žiaci pochopili, aké fantastické hodnoty existujú na našej Zemi a aké dôležité je ich zachovať.

V Paláci vedeckých zázrakov (CsoPA) sa žiaci stali súčasťou interaktívnej vedeckej výstavy, na ktorej sú prírodné javy a zákonitosti vysvetlené pomocou hier a fyzika je zrazu ľahko pochopiteľná. Okrem interaktívnych hier a pokusov žiaci hľadali podstatu trikov a očných klamov v Triklandii.

Deťom cesta domov rýchlo ubehla v živej vrave o dni plnom zážitkov…

RNDr. Viera Petnuchová