Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Okolo sveta za jeden deň

Okolo sveta za jeden deň

V jeden slnečný októbrový deň sme v našej škole privítali zahraničnú návštevu spoza oceánu. Spoza Atlantiku nás navštívila Carissa z USA a z opačnej pologule Finn z Austrálie, ktorí v tomto školskom roku študujú na Gymnáziu Poštová 9 v Košiciach.Na Slovensko prišli v rámci ročného výmenného pobytu Rotary Clubu.

So žiakmi našej školy sa podelili o svoje zážitky a skúsenosti zo svojho pobytu na Slovensku, predstavili nám svoje domovské krajiny, ich turisticky zaujímavé miesta, svoju rodinu, priateľov i zaujímavosti z americkej i austrálskej kultúry a gastronómie. Našim zvedavým žiakom odpovedali na množstvo otázok 🙂

Dozvedeli sme sa, že v meste Blairtown v štáte New Jersey, z ktorého Carissa pochádza, sa natáčal film „Piatok trinásteho“, aj to, že New Jersey patrí k menším americkým štátom. Návštevníkom však ponúka množstvo atrakcií a prírodných krás. Keďže Carissa žije v severnej časti štátu, do New York City to má autobusom niečo cez 1,5 h. Nečudo, že toto veľkomesto navštevuje minimálne päťkrát ročne. Carissa nám porozprávala aj o svojej škole. Hoci patrí svojimi 700 žiakmi medzi tie menšie:), študentom ponúka množstvo voľnočasových aktivít, najmä športových. Carissa nám prezradila, že je členkou úspešného školského futbalového tímu.

Finn nám pútavo porozprával o krajine „Down Under“, ako je Austrália často nazývaná:) Pochádza z mesta Perth na západnom pobreží krajiny, ktoré obmývajú vody Indického oceánu a na pláž to má z domu čo by kameňom dohodil. No, nemenili by ste? Dozvedeli sme sa niekoľko zaujímavostí o pôvodných obyvateľoch Austrálie, ich zvykoch, ale aj o nádherných miestach, ktoré stoja za návštevu. Mnohí z Vás určite poznajú ikonický pieskovcový monolit Uluru, ktorý sa majestátne týči v samom centre krajiny. Spoznali sme tiež rôzne zvieratá, ktorých domovom je kontinent na opačnej pologuli a o ktorých sme v našich končinách nepočuli. Vedeli ste, že Austrália je známa veľkým množstvom jedovatých tvorov? Finn nám ich predstavil niekoľko, a to nielen hady a pavúky……. So žiakmi sa podelil aj o historku s útokom žraloka, našťastie so šťastným koncom.

Naši hostia nám v krátkosti predstavili aj činnosť a poslanie Rotary Clubu a vyzdvihli výhody ročného výmenného programu. Počas svojho pobytu na Slovensku majú možnosť spoznať iný školský systém, učia sa náš, nie najľahší jazyk, získavajú nových priateľov nielen medzi svojimi rovesníkmi, ale aj vďaka svojim hostiteľským rodinám. Dozvedeli sme sa, že členovia klubu pre nich pripravujú zaujímavý program v rámci ktorého spoznávajú nielen Slovensko, ale aj okolité európske krajiny a zúčastňujú sa rôznych akcií organizovaných klubom. Počas svojho pobytu stihli ochutnať aj naše tradičné jedlá a špeciality. Zdá sa, že bryndzové halušky a trdelník medzi ne určite patria 🙂

Hoci ani pre jedného z našich hostí nebolo Slovensko na prvom mieste pri výbere krajín výmenného pobytu, úplne si ho zamilovali. Svojim pobytom sú nadšení a svoj pobyt tu neľutujú. Páčia sa im naše hory, ale aj strategická poloha Slovenska, odkiaľ môžu veľmi pohodlne navštevovať okolité krajiny. Obaja milujú kultúrnu rôznorodosť a priateľstvá s ostatnými výmennými študentmi.

Čas strávený v spoločnosti dvoch príjemných a dobre naladených študentov rýchlo zbehol. Ich pútavé rozprávanie deti zaujalo natoľko, že by sa s našimi hosťami ešte radi stretli. Veríme, že ich budeme môcť medzi nami opäť privítať.

Thank you very much. Ďakujeme.

Mgr. D.Lopatníková