Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Ako sme s Erazmom navštívili Španielsko

Ako sme s Erazmom navštívili Španielsko

Náš pobyt v Španielsku trval od 17. do 24. 10. 2021.

NEDEĽA – prvý deň. Je ráno, 17. október a naše dobrodružstvo sa začína. O tretej ráno vyrážame  minibusom na letisko v Budapešti. Náš let smeroval do Madridu, hlavného mesta Španielska. Z letiska sa transferom presúvame do Guadalajary. Je to malé mestečko neďaleko Madridu, v ktorom sídli naša partnerská škola. Tento rok je iný. Pandémia spôsobila, že namiesto tamojších rodín nám ubytovanie poskytuje hotel. Po príchode do mesta a ubytovaní sme sa vybrali obzrieť si prostredie a naše mesto, v ktorom strávime celý nasledujúci týždeň.

PONDELOK – náš druhý deň. Začali sme hotelovými raňajkami a zoznámili sme sa aj s ostatnými študentmi a učiteľmi z iných krajín. Spolu sme sa vybrali spoznať trochu z histórie Guadalajary a neskôr do krásneho parku, kde sme ochutnali ich tradičné raňajkové jedlo Chocolate con churros. Boli úžasné! Neskôr sme navštívili radnicu, kde nás oficiálne privítal primátor mesta Guadalajary a náš program sme zakončili učením sa tanca Urban Dance.

UTOROK – tretí deň. Po prvýkrát sme pešo vyrazili do školy. Ich škola nebola vôbec ďaleko od hotela a bolo fajn sa ráno trochu prejsť. Spoločnosť nám robili aj deti z Grécka, ale aj učitelia z iných partnerských krajín projektu, ktorí bývali neďaleko v hoteloch. V škole nás privítali malé deti milým programom. Spievali pesničku a predstavovali nám ich kresby, ktoré pre nás namaľovali. Namiesto učenia sme pripravovali delikátne zdravé raňajky, napr. palacinky, milkshaky, ovocné špízy… Poobede sme stihli navštíviť mesto Toledo, kde sme sa naobedovali a oboznámili sa s jeho kultúrou a rôznymi zaujímavými pamiatkami v ňom. Zblížili sme sa so študentmi z iných krajín.

STREDA – štvrtý deň. Domáci si pre nás pripravili výlet do Madridu. Hneď ako sme sa tam dostali, navštívili sme významné múzeum, kde sme mali za úlohu nájsť slávne obrazy, ktoré sa v ňom nachádzali. Bola to zábava hľadať a plniť úlohy s našimi novými kamarátmi. Rovnako ako v predošlých dňoch nám rozprávali o jeho pamiatkach a významných miestach. Dokonca sme si poprezerali aj sídlo, kde býva španielska kráľovná. Bohužiaľ iba zvonku, pretože dovnútra nemá vstup len tak hocikto. Po obede sme mali voľný program a naše kroky smerovali do obchodov a verte, nebolo ich málo… J

ŠTVRTOK – náš piaty deň. Ráno sme začali rozcvičkou a rôznymi aktivitami v prírode. Potom nás v škole čakal kúzelník, ktorý mal veľmi zaujímavú show. Taktiež sme si urobili aj malý výlet do mestečka Alcalá de Henares, kde sme mali čas na spoznávanie významných budov. Obed sme si užili v úžasnej reštaurácii ešte lepším jedlom. Večer pre nás bola pripravená rozlúčková večera/Farewell dinner. Niesla sa v príjemnej nálade. Rozprávali sme sa, smiali, zabávali, prosto sme si užívali posledné chvíle s našimi novými priateľmi. Rozdali nám diplomy a poďakovali nám za to, že sme tam strávili tento týždeň. Ťažký čas prišiel, keď došlo na lúčenie. Vieme, že sme ich síce poznali veľmi krátko, ale Gréci nám všetkým prirástli k srdcu, a preto padlo aj pár sĺz.

PIATOK – posledný deň v škole. Boli sme tam už len my a niekoľko učiteľov  z iných krajín. Užili sme si prekrásne predstavenie v podobe tanca flamenco, hrania na hudobných nástrojoch a piesne o krajinách, ktorú nám na záver deti zaspievali. Po pauze na jedlo nás naučili ich folklórny tanec. Nebolo to podobné ničomu slovenskému. Tancovali sme ho v kruhu a s palicami. Užili sme si to. Cestu zo školy sme si ešte spríjemnili nákupmi suvenírov.

SOBOTA – deň v našej vlastnej réžii. Zhodli sme sa, že sa musíme ešte raz vrátiť do Madridu. Mesto je také nádherné, že nám jeden deň nestačil. Naplno sme si ho užili so všetkým, čo k nemu patrí – hlavne nákupmi. Nakúpili sme darčeky pre príbuzných a kamarátov. Po návrate do hotela sme dobalili posledné kúsky oblečenia do kufrov a išli spať. Ani nie o 2 hodiny neskôr sa zobúdzame na zvonenie budíkov. A je to tu. Odchádzame. V duchu sa lúčime so Španielskom. Náš let z Madridu do Budapešti prebiehal v pohode. V Budapešti sme nasadli na transfer, ktorý nás odviezol do Košíc.

Pobyt v Španielsku bol pre nás neuveriteľným zážitkom plným zábavy, nových poznatkov a kamarátstiev. Spoznali sme nové miesta, kultúru a život v inej krajine, ktorý sme si na chvíľku mohli vyskúšať. Veľká vďaka patrí aj dvom fantastickým pani učiteľkám, miss Proksovej a miss Schvarcingerovej, bez ktorých by tento výlet nebol taký úžasný. Verím, že sa nám naskytnú aj ďalšie takéto príležitosti, kedy si to budeme môcť zopakovať. Ďakujeme.

Sarah, Nataly, Evka, Matej a Adam