Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Navštívili sme Boršu!

Navštívili sme Boršu!

Možno ste už o dedine Borša počuli a možno aj nie. My sme sa v piatok 16.9.2022 do tejto dedinky na Zemplíne vybrali za poznávaním s našimi ôsmakmi.

V miestnom kaštieli sa roku 1676 udiala významná udalosť, keď sa tam narodil potomok rodu Rákoczi, ktorého život bude neskôr spätý aj s Košicami a v našom meste sníva  svoj večný sen.

František Rákoczi – vodca protistavovského povstania zo začiatku 17.storočia je významnou osobnosťou našich spoločných dejín s Maďarmi a aj tento kaštieľ spojil úsilie historikov dnes už dvoch krajín.  Vďaka tomu vznikla expozícia  „Kniežací kaštieľ kultúry – Borša“.

            Naši žiaci si tak opäť raz mohli zážitkovou formou upevniť poznatky o tejto historickej osobnosti a spojiť si naše mesto s jeho osudovými chvíľami.

Zároveň spoznali región Zemplín, navštívili tok rieky Bodrog a dozvedeli sa informáciu o najnižšie ležiacom bode Slovenska.

            Veríme, že k novým zážitkom pribudla aj hrdosť na našu minulosť a tých, čo tu pred nami vytvárali hodnoty, ktoré my dnes môžeme využívať.

              Mgr. Lýdia Schmidtová