Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Exkurzia Osvienčim a Krakow 9.ročník

Exkurzia Osvienčim a Krakow 9.ročník

Je ráno, štvrtok  20. Apríl 2023. My, deviataci o 6:00  vyrážame do Poľska.

Cestovali sme 6 hodín s malými prestávkami a konečne sme boli na mieste. Osvienčim. Keď sme vystúpili počkali sme si na našu sprievodkyňu a pokračovali cez bezpečnostnú kontrolu. Hneď potom sme dostali slúchadlá a pokračovali sme v prehliadke. Prešli sme cez bránu „Arbeit Macht Freit“ a postupovali sme do prvej budovy v ktorej sme videli dobové fotky, ktoré boli použité ako dôkaz toho, že všetko bola krutá realita. V druhej budove sme videli obuv a majetky, ktoré patrili Židom… Neskôr sme videli stenu pri ktorej dochádzalo k popravám  väzňov. Aj miesta, kde bolo najhoršie. Potom sme autobusom prešli 3 km do Auschwitzu. Tam sme videli nechválne známy vchod, cez ktorý prichádzali vlaky s deportovanými obyvateľmi rôznych krajín Európy. Lôžka, na ktorých  väzni prebývali a to, čo ostalo z najväčšieho koncentračného tábora…

 Po tomto pochmúrnom zážitku naša cesta smerovala do Wadowic, kde sme navštívili Baziliku  Presvätej Bohorodičky, ktorá sa nachádza na Námestí Jána Pavla 2.  Už v lepšej nálade sme pokúpili nejaké suveníry a oddýchli si pred cestou do hotela. Do krásneho  hotela sme došli oko pol šiestej, kde sme zjedli výbornú večeru a následne unavení išli spať. Na druhý deň ráno sme nastúpili do autobusu a vyrazili za poznávaním  Krakowa.

V Krakowe sme vyšli na hrad Wawel a prezreli si jeho priestory. Neskôr sme sa dostali ku soche draka, ktorý chrlil oheň a potom sme vyrazili do mesta. Popozerali sme si mesto, v ktorom sme navštívili známe trhovisko Sukienice,či slávnu Jagelovskú univerzitu aj jej okolie.

Ďakujeme za prospešné a skvelé zážitky, ktoré v nás zostanú určite celý život.

Lucia Petríková a Ondrej Domaracký 9.C