Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Vyrábali sme šperky

Vyrábali sme šperky

Vážená p. Toth,

týmto listom by som chcela vyjadriť obdiv Vašej tvorbe ako celku, s myšlienkou zapojiť krásu slovenského ľudového umenia, pretaveného do modernej umeleckej tvorby šperku, ktorý nesie v sebe históriu  a tradíciu slovenského národa. Vaše šperky sú stelesnením krásy, ľudovej kultúry a úcty k našim predkom.

                               Keďže sama som veľkým obdivovateľom Vašej tvorby, predovšetkým myšlienky, ktorá je ukrytá  zakaždým jedným – jedinečným kúskom – šperkom.  Dovolila som si Vás osloviť lebo Vaše návrhy som sama využila pri mojej práci. Som pedagóg a v tomto školskom roku učím aj predmet výtvarná výchova žiakov 7.ročníka . V ročnom pláne som mala zahrnutú aj tému „Remeslá“.  Po dlhom uvažovaní som sa rozhodla pripraviť vyučovanie nasledovne: v úvode som sa so žiakmi porozprávala o tom, čo sú to remeslá, ako vznikli, keďže som dejepisár, mám k tejto téme blízko… neskôr som žiakom prezentovala Vašu stránku – Vašu tvorbu, priamo so vznikom jednotlivých sád šperkov a vysvetlila som im, kde a ako vznikali…../môj zámer … spojiť históriu, geografiu, občiansku výchovu a výtvarnú výchovu do jedného/

Vaše návrhy – omaľovánky, ktoré ste poskytli v čase pandémie pre deti, som využila ako návrh, ktorý si žiaci vybrali a výtvarne – farebne si ho vymaľovali. Následne sme pristúpili k tvorbe šperkov – proces náročný, zdĺhavý, ale zaujímavý a výsledok môžete vidieť na obrázkoch . …Žiakom som sľúbila, že Vám istotne napíšem a ukážem ich práce…..

V prílohe zasielam  pár obrázkov  na ukážku ….. na záver : mnoho mamičiek a babičiek sa na Deň matiek potešilo, keď dostali od svojich detí, či vnúčat brošňu alebo prívesok.

                        Prajem Vám  a Vášmu tímu, nech  sú pre Vás radosť, inšpirácia a krása Vašej práce, tou najväčšou odmenou.

                                                                            S pozdravom

                                                                                                Mgr.Zita Meltzerová

Dobrý deň,

veeeeľmi pekne ďakujeme za Váš e-mail, skutočne to potešilo celý náš tím ako aj samotnú Petru. Zvažujeme, že by sme v budúcnosti mohli na našej stránke vytvoriť takúto fanúšikovskú galériu. Vážime si, že ste si vybrali práve našu tvorbu a ukázali žiakom čo s láskou už dlhé roky tvoríme 🙂 Žiakom odkazujeme, že sú nesmierne šikovní, a že vyrobili skutočne prekrásne vzory a ornamenty.

Prajeme Vám veľa síl do ďalších rokov 🙂


S pozdravom celý tím ateliéru Petra Toth