Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Výmenný pobyt v Španielsku

Výmenný pobyt v Španielsku

Aj tohtoročný novembrový výmenný pobyt našich siedmakov v Španielsku dopadol na výbornú. Okrem možnosti vyskúšať si ako sa učia ich rovesníci, si chlapci a dievčatá počas dopoludnia v škole vychutnali aj prestávky na školskom dvore.

Spoznali nielen mesto Logroño, v ktorom sa naša partnerská škola nachádza, ale aj mestečko Alfaro. To je preslávené najväčšou kolóniou bocianov na svete, ktorá hniedzi na streche jednej budovy. Na vežičkách kostola San Miguel má totiž svoje hniezda okolo 600 bielych bocianov.

V Interpretačnom centre „Alfaro a jeho bociany“ sme mali možnosť vidieť zmeny, ktorými prechádza biodiverzita živého a dynamického priestoru, akým sú brehy rieky Ebro, v priebehu času a pôsobením človeka. Spoznať faunu a flóru tohto územia sme mali príležitosť priamo v teréne, v prírodnej rezervácii Sotos de Alfaro.

Počas víkendu navštívili so svojimi hostiteľskými rodinami bližšie, či vzdialenejšie miesta v regióne La Rioja i mimo neho. Okrem spoznávania kultúry, histórie, či španielskej gastronómie, mali deti mnoho príležitostí spoznávať sa navzájom, keďže väčšinu času trávili spoločne so svojimi novými priateľmi. Zažili spolu kopec zábavy a dobrodružstiev. Veľmi rýchlo zistili, že tínedžeri majú veľa spoločného, bez ohľadu na to, v ktorej krajine žijú. Aj to, že komunikovať sa dá akýmkoľvek spôsobom, najdôležitejšie je chcieť. Bez problémov zvládli pobyt v hostiteľskej rodine, zapadli do rodinného života domácich a naučili sa aj pár španielskych výrazov.

Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že týmto pobytom získali úžasné zážitky na celý život. Na svojich kamarátov, ktorých privítame v apríli v Košiciach, sa už všetci veľmi tešia 🙂

Mgr. D.Lopatníková