Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Siedmaci objavili Poloniny

Siedmaci objavili Poloniny

V rámci tohtoročného školského výletu sme sa so žiakmi 7.A vybrali do najvýchodnejšej časti Slovenska, ku hraniciam s Poľskom a Ukrajinou. Dva dni zážitkových aktivít sme strávili v národnom parku Poloniny.

Vďaka miestnym remeselníkom v Ladomirove sme sa oboznámili s technikou ručného tkania. Mnohí z nás si utkali vlastné koberčeky, či kabelky na malých krosienkach. Nahliadli sme aj do života včiel. Tí najodvážnejší sa priblížili až k úľomJ Ochutnali sme včelí med a odliali, či vyrobili si sviečky z včelieho vosku.

V Topoli sme si upiekli vlastný chlieb. Dievčatá ošúpali uvarené zemiaky, zamiesili múku,  pridali všetky potrebné prísady a miesili až pokiaľ im sily stačili. Chlapci si na 150-ročnom žarnove vyskúšali ako sa mlelo kedysi.

Kým cesto podkyslo, pozreli sme si ovce na paši. Našli sa aj takí, ktorí si vyskúšali dojenie ovce, či prikrmovanie malého jahniatka. Dozvedeli sme sa tiež ako sa robí slamená strecha, viažu stohy slamy a používajú cepy. Naši siedmaci sa predbiehali, kto si ich skôr pri mlátení slamy vyskúšaJ

Zašli sme aj do miestneho dreveného grécko-katolíckeho kostolíka, v ktorom nám pani Danka porozprávala o jeho histórii a architektúre. Dozvedeli sme sa, že drevené kostolíky severovýchodného Slovenska sú naozaj jedinečné. Všetok použitý materiál pri ich výstavbe musel byť z dreva a nesmel sa použiť žiaden klinec. Chrám v Topoli patrí medzi tie, ktoré sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Dozvedeli sme sa, že nevyhnutnou súčasťou drevených chrámov je ikonostas (drevená stena s ikonami deliaca oltár od ostatnej časti objektu), ktorý predstavuje výtvarné, ale aj funkčné jadro sakrálneho objektu. Už vieme, že ikona je evanjelium v obrazoch a preto sa píše. O tom ako taká ikona vzniká nám porozprávala pani Danka osobne, keďže sama ikony píše.

Duchovne posilnení sme sa vrátili k pánovi Jarovi. Cesto v koryte už poriadne vykyslo a čakalo nachystané v ošátke, pripravené na pečenie v hlinenej peci. Hneď ako tam Jaro chlieb vložil, zacítili sme nádhernú vôňu chleba, na ktorom sme si o pár minút pochutnali spolu s domácim ovčím syrom. Čo sme si upiekli, sme si aj zjedli.

Do pece sa okrem chleba dá naložiť aj keramika na výpal. Pri hraní sa s mazľavou topoľanskou hlinou sme obdivovali, ako ľahko sa na hrnčiarskom kruhu menila pod Jarovými rukami na krásne krčiažky. Niektorí z nás si vyskúšali, či to ide naozaj tak ľahko ako Jarovi.

Počasie sa nám počas nášho výletu vydarilo. Výstup na Gazdoráň, odkiaľ bol nádherný panoramatický výhľad na vodnú nádrž Starina, nám spríjemnila pani Iveta Buraľová zo Správy Národného parku Poloniny. Pani Ivetka mala pre žiakov pripravené rôzne úlohy a ukážky nálezov z lesa. Záverečný kvíz zvládli naši siedmaci na výbornú. Odmenou nám bol krásny výhľad na Starinu, ktorú sme pred sebou mali ako na dlani.

Poloniny sú nádherné nielen počas dňa, ale svoje čaro tu má aj tmavá nočná obloha. Z hľadiska svetelného znečistenia je územie Národného parku Poloniny najtmavšou oblasťou na Slovensku poskytujúce najkvalitnejšie podmienky na nočné pozorovanie oblohy. V oblasti je výborne viditeľná Mliečna cesta a bez ďalekohľadu je tu možné vidieť niekoľko tisíc hviezd. My sme sa o tom presvedčili na vlastné oči. Nočná obloha posiata toľkými hviezdami bola naozaj jedinečná.

Po zážitkoch v Poloninách sme bohatší o poznanie, že kultúru treba poznať a zachovávať, aby sa dedila po generácie. No a prírodu tiež, pretože je zdrojom životnej energie. A v tejto časti nášho Slovenska je naozaj nádherná.

Za bohatý program ďakujeme OZ Take naše.

Ak sme Vás inšpirovali a máte chuť vyskúšať si niektoré z našich zážitkov, príďte v dňoch 19.-21.08.2022 na podujatie Objavte Poloniny a zažite krásu a výnimočnosť tohto regiónu.                            

Žiaci 7.A Vám to jednoznačne odporúčajú Objavte Poloniny

Mgr. D.Lopatníková