Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Anglicko-slovenské divadelné predstavenie

Anglicko-slovenské divadelné predstavenie

Dňa 23.11.2022 sa žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka spolu so svojimi triednymi učiteľkami zúčastnili činohernej anglicko-slovenskej divadelnej inscenácie, koncipovanej ako učebná pomôcka.

Príbeh LAST WISH bol aj napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný. Divadelné centrum z Martina sa nechalo inšpirovať rozprávkou Jana Wericha Kráľ mal troch synov. Nejednalo sa o humor čierny, ale práve naopak. Posledné želanie Pána Kinga totiž pripravilo jeho potomkom skutočný oriešok, s ktorým sa každý z nich popasoval podľa svojich schopností. Spolu navštívili atraktívne miesta, ako je jednotka intenzívnej starostlivosti, automobilový pretekársky okruh či slovenskú krčmu. Zahrali sa na to, ako môže byť sláva nudná a nezáživná a bohatstvo otupujúce a pochopili, že jediné, čo má skutočný význam a zmysel, sú dobré rodinné vzťahy. Žiaci mali možnosť sledovať zaujímavý príbeh, anglický prejav s použitím atraktívnych dialektov, variabilnú scénu, žánrovo rôznorodú hudbu a pestré herecké kreácie.

Žiaci tretieho až šiesteho ročníka navštívili divadelnú scénu Starej radnice v centre mesta dňa 24.11.2022. Predstavenie LAZY GOAT ich nielen pobavilo, ale aj poučilo. Rozprávka o namyslenej a drzej koze je predlohou voľnej divadelnej adaptácie, v ktorej kozu najskôr zvieratká vyhnali z dvora, pretože nechcela pracovať. Po úteku do lesa koza obsadila líščí domček a nechcela z neho von. Líška kozu nikdy v živote nevidela a myslela si, že je to čert. O pomoc prosila bojazlivého vlka, potom hlúpeho medveďa, ale nikto si s kozou nevedel dať rady. Nakoniec kozu vyhnal maličký ježko, ktorý sa kozy nebál a pichliače mal ostrejšie než koza rohy. Komediálna až groteskná divadelná forma spolu s veselými anglicko-slovenskými pesničkami, ktoré rámcovali jednotlivé situácie, zaistili rozprávke plynulé tempo a zaujali nielen detského diváka. Ďakujeme Divadelnému centru z Martina za ich skvelé herecké výkony a už teraz sa tešíme na ich ďalšie predstavenia.

Mgr. Oľga Proksová 🙂