Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Paríž, Paríž, … :)

Paríž, Paríž, … :)

Paríž je perla na Seine, mesto umelcov, mekka módy či mesto zamilovaných, rovnako ako strážcom veľkých pokladov umenia a miestom, na ktorom došlo k významným historickým udalostiam. Podmanivé hlavné mesto Francúzska,  ležiace na brehoch rieky Seiny, bolo založené v treťom storočí pred naším letopočtom keltským kmeňom Parisii, podľa ktorého sa aj začalo nazývať. Je cestovateľským snom mnohých a samozrejme aj naším. Navštíviť Paríž a odhaliť tajomstvá najväčších kultúrnych pamiatok sa nám podarilo 14. októbra. Ráno sme vystúpili z autobusu na Námestí Svornosti, urobili si prvé foto, obdivovali známy obelisk z Luxoru,  najširšiu a najkrajšiu ulicu v Paríži  Champs-Élysées, ktorú dala postaviť v roku 1616 Mária Medicejská a je ukončená Víťazným oblúkom. Po prechádzke  Tuilerijskými záhradami sme sa zastavili pred Louvrom s jeho známymi pyramídami. Bočným schodiskom sme sa dostali pod pyramídy Louvru a začali sme s prehliadkou obrazárne, zaujala nás maľba Leonarda da Vinci – Mona Lisa,  korunovačné klenoty,  Napoleonove  apartmány. Parížskymi uličkami sme sa presunuli  do Musée d´Orsay, miesto maliarov imeresionizmu a obdivovali sme  práce Moneta, Maneta, Renoira, Degasa, Van Gogha či Cézanna. Nakoniec sme navštívili kostol sv. Magdalény. Po výbornej večeri, ktorá bola ukončená sladkým čokoládovým koláčikom,  sme nastúpili do autobusu a hurá oddychovať na ubytovňu.

Druhý deň po raňajkách  v dopoludňajších hodinách sme sa prešli po Versailleskom nádvorí a vstúpili do samotného zámku. Obdivovali sme zručnosti majstrov rôznych remesiel v zámockej kaplnke, kráľovských komnatách, zrkadlovej sieni, ktorá je 79 m dlhá a jej klenba, tak ako v ostatných miestnostiach je zdobená bohatou maliarskou kresbou. Z okien zámku sme sa kochali nádherou Versailleských záhrad, ktorými sme sa poprechádzali. Obdivovali sme nádherné fontány a zákutia parku. Autobusom sme sa presunuli do supermodernej štvrte

La Defense, najväčšej obchodnej štvrte v Európe, ktorá sa rozprestiera na ploche 5,6 km2. V popoludňajších hodinách sme sa dostali pod dominantu Paríža,  Eiffelovou vežu. Pohľad z výšky bol fascinujúci. Počasie nám umožnilo vidieť malú sochu Slobody, Katedrálu Notre-Dame, Louvre, Invalidovňu, Place de la Concorde a iné. Tešili sme sa na večeru, aby čo najskôr sme nastúpili na loď a plavbou po Seine videli nočný Paríž aj s blikajúcou Eiffelovkou.  Unavení,  ale plní dojmov sme zaspali.

 Pred nami bol posledný deň, ktorý sme strávili v rozprávkovom zábavnom parku Disneyland.

Výlet sa skončil a nás už čakala iba cesta domov s krásnymi spomienkami. Za tento krásny poznávací zájazd sa chceme poďakovať  pani riaditeľke PaedDr. Pillárovej, ktorá nás všetkými pamiatkami sprevádzala nie len v slovenskom jazyku ale aj v jazyku francúzskom.

p.učiteľka Ing. Jana Jakešová a žiaci 8. – 9. ročníka