Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Dni španielskej kultúry

Dni španielskej kultúry

Tohtoročných aktivít organizovaných slovensko-španielskym bilingválnym Gymnáziom Park mládeže sme sa zúčastnili so žiakmi našej školy, ktorí sa v tomto školskom roku začali učiť španielčinu.

V utorok popoludní sme si na Hlavnej ulici vychutnali atmosféru Barcelonskej hlavnej ulice známej ako La Rambla. Prešli sme sa centrom Košíc plným nápaditých živých sôch v atraktívnych kostýmoch, v ktorých svoju fantáziu ukázali študenti gymnázia. Podujatie vyvrcholilo temperamentným programom pri Dolnej bráne.

Vo štvrtok sme mali príležitosť spoznať rôzne regióny Španielska, predovšetkým ich gastronómiu. Ochutnali sme zemiakovú omeletu (tortilla de patatas), salmorejo (španielskú studenú polievku z Andalúzie), nachos s niekoľkými typmi omáčok (aj tými pikantnými), či zeleninové jedlo pisto manchego. Všetkým najviac chutila Tarta de Santiago (mandľová torta z regiónu Galícia).

Študenti zo španielskeho Toleda, ktorí sú v Košiciach na týždňovom pobyte v rámci projektu Erasmus+, nám predstavili svoje mesto, jeho najznámejšie pamiatky a atrakcie. V závere roztancovali v rytme španielskej hudby takmer všetkých návštevníkov. naši žiaci spoznali vďaka týmto podujatiam španielsku kultúru a jej osobitosti.