Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Virtuálna návšteva Španielska s rodenými Španielmi

Virtuálna návšteva Španielska s rodenými Španielmi

Tento týždeň sa žiaci 5.C a 7.A na chvíľu virtuálne preniesli na juhozápad Európy, priamo na Pyrenejský polostrov a dozvedeli sa veľa nových a zaujímavých informácii o Španielskom kráľovstve. Ich sprievodcami boli naši dvaja zahraniční študenti – Paula a Juan, ktorí na našej škole študujú v rámci projektu Erasmus+ „Quijoti proti veterným mlynom: mládež sníva o novej Európe„. Našim študentom predstavili kultúrne, prírodné aj gastronomické zaujímavosti Španielska a tiež svoj región La Rioja. Ten síce patrí medzi najmenšie španielske regióny, avšak v krajine má významné postavenie. Dozvedeli sme sa, že víno z jeho viníc patrí medzi najlepšie na svete, ale aj to, že práve v tomto regióne, v kláštore San Millán, sa zrodil španielsky jazyk. Dôkazy o tom sú zachytené vo vzácnych knihách, ktoré sú tu uložené.  Spoznali sme aj hlavné mesto regiónu, Logroño, v ktorom Paula a Juan žijú. Rozlohou je 3x menšie ako Košice, aj keď v ňom žije okolo 150 000 ľudí. Previedli nás tiež svojou domovskou školou Escolapias Sotillo, na ktorú sú veľmi hrdí.

Piataci aj siedmaci mali na našich hostí veľa otázok, na ktoré im obaja s radosťou odpovedali. Tak ako naši študenti, aj Paula s Juanom mali z tejto aktivity výborný pocit. Obe strany sa vzájomne obohatili o nové skúsenosti a zážitky. Ďakujeme, boli ste skvelí.

V nasledujúcich týždňoch budú mať príležitosť vypočuť si Paulu a Juana aj ďalšie skupiny žiakov 2.stupňa. Verte, máte sa na čo tešiť 🙂

D.Lopatníková