Základná škola, Staničná 13, 040 01 Košice
+421 55 6256896
zsstanicnake@zsstanicnake.sk

Exkurzia v Osvienčime

Exkurzia v Osvienčime

18. a 19.apríla sme sa s deviatakmi zúčastnili exkurzie do Osvienčimu a Krakowa. Bola to hlboká a dojímavá skúsenosť, ktorá navždy zostane v našej pamäti.

Exkurziu sme začali v rodisku pápeža Jána Pavla II – Wadowiciach, potom sme sa presunuli do koncentračného tábora Auschwitz I. Prechádzali sme sa po barakoch, kde kedysi žili väzni, a videli sme plynové komory a krematóriá. Boli sme ohromení rozsahom a krutosťou holokaustu. Potom sme navštívili koncentračný tábor Brezinku, ktorý bol oveľa väčší ako Auschwitz I. Tu sme videli koľaje, po ktorých prichádzali transporty väzňov, a baraky, v ktorých boli nútení žiť v neľudských podmienkach.

Exkurzia do Osvienčimu bola veľmi silným zážitkom. Pomohla nám pochopiť hrôzy holokaustu a dôležitosť boja proti všetkým formám neznášanlivosti a diskriminácie.

Po návšteve Osvienčimu sme sa presunuli do Krakowa, historického mesta na juhu Poľska. Prešli sme sa po Starom Meste a videli sme Hlavné námestie, Mariánsky kostol a Wawelský hrad.

Krakow je krásne mesto s bohatou históriou a kultúrou. Užili sme si prechádzky po meste a spoznávanie jeho pamiatok.

Exkurzia do Osvienčimu a Krakowa bola nezabudnuteľným zážitkom. Pomohla nám dozvedieť sa o hrôzach holokaustu a o kráse a bohatstve poľskej kultúry.

Mgr. Blašková